Úvod » Zprávy

Jak to jde u nás na Sahaře ? Hlavní část sezóny roku 2015 už proběhla.

publikováno 15.09.2015

Hodnocení roku 2015 bude jistě až na vánočním sezení, ale naše redaktorka Pavla zajistila "rozhovor" pro články v novinách jak pro Vědomice , tak pro Roudnici nad Labem. DĚKUJEME

Obliba pétanque stoupá, Vědomice jsou připraveny.

 

Už v roce 2024 by se pétanque mohl stát novou olympijskou disciplínou. Tato skutečnost, spolu s mediální propagací, tento dosud u nás málo známý sport stále více přibližuje a zatraktivňuje veřejnosti. V Čechách i na Moravě se zakládají nové sportovní oddíly a klubům s dlouholetou tradicí se rozšiřuje členská základna. Ruku v ruce s tímto potěšujícím trendem však narůstají i nároky, a to především na sportoviště. Před několika lety stačil park, nebo dvacet klubových hřišť a oddíl mohl uspořádat turnaj. Dnes, ačkoliv je v kalendáři České asociace pétanque klubů více než osmdesát turnajů ročně, je kapacita většiny z nich naplněna dávno před termínem a na mnohé hráče se místo vůbec nedostane.  Větší důraz se samozřejmě klade i na kvalitu. Regulérní povrch, kvalitní osvětlení, sociální zařízení, možnost stravování, to vše je dnes vyžadovaným standardem, se kterým se musí vypořádat každý klub, který se chce ucházet o pořadatelskou činnost. A jak to vidí prezident pétanque oddílu SK Sahara Vědomice, Tomáš Piller?

Opravdu se pétanque časy mění?

Mění se hodně. Pétanque je sice ještě stále menšinovým sportem v porovnání třeba s fotbalem, a ani se nedá očekávat, že by u nás kdy v popularitě mohl s tradičními sporty soupeřit, ale nachází si stále větší prostor mezi sportující veřejností. A nejen u nás, ale i ve světě. Proto se o něm vážně uvažuje jako o dalším olympijském sportu.

Čím to je, že se pétanque stává populárnějším?

Samozřejmě dobou. Lidé stále více cestují, poznávají jiné kultury a jsou otevřenější něco z toho přijmout, vyzkoušet, vzít si za své. Dříve byl pétanque výhradně sportem Francouzů. Dnes ho hrají lidé po celém světě a to i na sportovní úrovni. Svou roli hraje i to, že se pétanque mohou úspěšně věnovat i lidé se zdravotním omezením, nebo senioři.

A co mládež? Všude slyšíme, že mladí dnes nesportují.

Máme stejné problémy jako všechny ostatní sporty. Sportujících dětí je méně než dřív. Ale to neznamená, že by nebyly vůbec. Jako klub se stále snažíme zaujmout mládež. Dětské dny v obci, volné turnaje pro veřejnost, to jsou místa, kde můžeme dětem i dospělým ukázat, jak aktivně a hezky trávit volný čas sportem. Klub se nám díky tomu stále rozrůstá o nové členy a zájem začínají projevovat i děti. Tak snad budeme jednou mít komu předat štafetu. Pétanque je navíc jedním ze sportů, kde dítě může být poměrně brzy úspěšné. Dejte mi nadšeného a šikovného kluka, nebo holku kolem deseti let. Bude mít zázemí dobrého klubu, možnost učit se od aktivních hráčů, podporu asociace, a pokud bude trénovat a vydrží, klidně může být za tři roky v juniorské reprezentaci. Takových sportů mnoho není.

 

Tento článek měl být původně o tom, jak se ve Vědomicích pořádají turnaje. Jeden opravdu velký máte právě za sebou…

Máme za sebou tři mistrovství republiky a několik dalších turnajů. Pořádání každého turnaje je náročné, ale ten poslední, MČR jednotlivců nám dal opravdu zabrat. Právě na něm se ukázalo, jak moc se zvyšuje počet hráčů a tím i nároky na pořadatele. Navíc u mistrovských soutěží nelze z ničeho slevit. Vše musí být v souladu s řády, vždyť vítězové těchto turnajů pak reprezentují naši republiku. Na MČR jednotlivců ve Vědomicích se přihlásilo a přijelo 157 týmů. Už předem bylo jasné, že jinde než u nás se turnaj vůbec pořádat nedá. Máme největší „ boulodrom“ v republice. Nicméně takový zájem jaký byl letos, vůbec nikdo nečekal a přesahoval i kapacitu našeho areálu u Labe. Nezbývalo, než se pustit do organizačně ještě náročnější varianty a rozšířit hrací plochu o naše další a zbrusu nové sportoviště u Domu sportu. Tady musím využít možnost a poděkovat zastupitelstvu obce a zvláště panu starostu Tylovi. Bez jejich spolupráce a obrovské podpory bychom vůbec neměli šanci celou akci zvládnout. Vyšli nám vstříc jak jen mohli a my si velmi vážíme jejich pomoci. Nový dům sportu, jeho hřiště a zázemí, to byl pro nás minulou sobotu bez nadsázky dar z nebes. Trochu jsme se obávali, jak budou hráči reagovat na nutnost hrát i mimo hlavní areál u Labe, ale dočkali jsme se samých pozitivních ohlasů. „Krásný areál, kde byla radost hrát, to kdybychom u nás měli…“  uznejte, že to se poslouchá moc dobře. A my jsme moc rádi odpovídali: „ Děkujeme, nás tady podporuje obec“.              A nesmím ani zapomínat na blízkou Roudnici nad Labem. I zde máme nemalou podporu a pochopení ze strany radnice.

A v čem je váš přínos pro Vědomice nebo Roudnici ?

Většina členů našeho klubu je z Vědomic, nebo blízkého okolí. Tím, že vedeme náš klub, nabízíme vlastně každému občanu obce, od dětí po seniory, možnost aktivního využití volného času. Po sportovní, ale i společenské stránce. Nikoho neodmítáme, každý je vítán. Navíc jsme díky velikosti našich areálů v současné době asi největším pořadatelem pétanque turnajů. Do Roudnice a Vědomic přijíždějí tak i osmkrát ročně stovky hráčů z celé republiky i ze zahraničí. Ti tady samozřejmě využívají ubytování, stravování, ale i navštěvují památky, chodí na Říp…  Hráči SK Sahary zase vyjíždí na turnaje jinam a reprezentují tak svůj region u nás i v zahraničí. Těžko byste od Bratislavy po Drážďany hledali hráče pétanque, který by nevěděl, že existují Vědomice.

A co další plány?

Těch je stále mnoho. Jednak samozřejmě, aby náš klub a jeho hráči dosahovali i nadále pěkných sportovních výsledků. A co se týká pořádání akcí, potvrdilo se, že SK Sahara ve spolupráci s obcí, má na tomto poli velký potenciál. Určitě se budeme i nadále ucházet o přidělení velkých prestižních turnajů. No a pak je tu jeden velký sen. Uspořádat kvalitní mezinárodní turnaj za účasti světové hráčské špičky. Věříme, že je to sen splnitelný a že pod Říp jednou přijedou i ti nejlepší.

 

S Tomášem Pillerem, prezidentem pétanque klubu SK Sahara Vědomice, si povídala Ajlan.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

Osobní profil růžička | 15.09.2015 20:59
Petanque a pět barevných kruhů je sice v dáli,ale všichni petanquisté by si to přáli.
Osobní profil Scotty | 15.09.2015 8:06
Sahara GO GO GO

Kalendář akcí

« 04 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz