Úvod » Zprávy

Otevřený dopis

publikováno 02.06.2016

Byl jsem požádán otevřeným dopisem, abych informoval o problému, který nastal na MČR 2 x 2 v Kolové . ZDE kopie dopisu pro vytvoření vlastního názoru.

Dobrý den,

ve světle událostí z nedávného MČR dvojic v Kolové jsem se rozhodl formou otevřeného dopisu kontaktovat Výkonný výbor ČAPEK a prezidenty všech jeho klubů, ale také zveřejnit a umožnit každému hráči připojit se k této výzvě. Na tomto turnaji došlo znovu k problémům způsobeným alkoholem. Jednalo se nejen o některé hráče, ale také diváky a přihlížející, kteří zasahovali do průběhu tohoto mistrovství.

Problémem u diváků byla jejich naprostá ignorace toho, že se pohybují v těsné blízkosti hřišť, kde vrcholí boje o mistrovský titul, mnohdy i na nich. Je rozdíl mezi hlučným fanouškem a tím, který neví, jak se chovat - tím myslím hlasité projevy ve chvíli, kdy někdo odhazuje kouli, nebo motání se přímo naproti hrajícímu hráči. U hráčů je na takovémto turnaji chování ošetřeno přímo řády - tolerance alkoholu do 0,5 promile, při podezření na překročení této hranice je na místě dechová zkouška.

Příčinou zaslání tohoto dopisu je však chování hlavního rozhodčího - Miroslava Pešouta. Tento rozhodčí vzniklé problémy vůbec neřešil a dělal, že je nevidí. Při žádosti Iva Michálka, aby ukáznil konzumenty alkoholu v místním bufetu, kteří rušivě působili na hraně hřiště a měli nevhodné, místy sprosté poznámky, nijak nereagoval a poodešel stranou. Po utkání mu řekl, že než si bude příště stěžovat, ať si napřed zamete před svým prahem. Dle posledního školení pořadatelů je rozhodčí pověřen kontrolou dodržování povolené hranice alkoholu a má tak dělat z vlastního rozhodnutí nebo na upozornění jiného hráče - když hlavního rozhodčího Dušan Moos vyzval, aby v dohrávce o 9.-16. místo podrobil Milana Haška, který dle očitých svědků před zápasem pil tvrdý alkohol a přímo při zápase popíjel pivo, dechové zkoušce, reagoval slovy ,,Co jsi zač a co si to dovoluješ, já nejsem nějaký dráb a navíc jsi mě ani nepozdravil".Když během finálového utkání hlasité projevy překročily únosnou mez a obtěžovaly všechny aktéry zápasu, snažila se diváky utišit také Veronika Slobodová, načež hlavní rozhodčí reagoval takto: ,,Uklidni se a nedělej tady bordel, nejsi tady žádný arbitr. Nejsme na tenise, aby tady bylo ticho." Tato situace dodala utkání velmi napjatou atmosféru, která nedělala radost žádnému z aktérů zápasu, a která byla finálovému utkání mistrovství republiky naprosto nedůstojná.


Abych to shrnul, během tohoto turnaje byl mnohokrát porušen jak prováděcí předpis komise rozhodčích ČAPEK, tak i kodex hráče (nehrajícími v pozici diváka). Všechna tato porušení nejenže hlavní rozhodčí přehlížel, ba dokonce obhajoval (kodex hráče, bod 'nesportovní chování'). Tato pochybení doprovázená arogantním jednáním jsou z mého pohledu nepřípustná u jakéhokoli rozhodčího, v tomto případě se však jednalo nejen o hlavního rozhodčího turnaje, ale také o předsedu Komise rozhodčích a jednoho z nejvyšších představitelů asociace (člena Výkonného výboru). Toto pochybení je o to závažnější, že celosvětový pétanque vyhlásil kandidaturu na Olympijské hry 2024 - v souvislosti s tímto krokem byly asociace vyzvány k rozsáhlému boji s alkoholem na soutěžích a propagaci pétanque jako sportu, který není jen zábavou k pivu. Případná návštěva z ČUS nebo ČOV na tomto turnaji, který by měl být jedním z vrcholů tohoto sportu u nás, by pro ČAPEK mohlamít nedozírné následky.

V souvislosti se vším výše napsaným a s přihlédnutím k dalším excesům (například loňské kolo Extraligy klubů, během něhož Miroslav Pešout agresivně vyhrožoval hráčům SKP Hranice VI.-Valšovice) je pro mě neslučitelné, aby Miroslav Pešout nadále zastával post předsedy Komise rozhodčích a byl tak vůdcem a vzorem pro ostatní rozhodčí. Proto jej tímto vyzývám k rezignaci na tuto pozici. Dále vyzývám ostatní kompetentní osoby k tomu, aby nadále nebyl obsazován do pozice hlavního rozhodčího na turnajích kategorie MČR, SuperPrestige a Prestige.


S celým zněním tohoto dopisu souhlasí a podepisují se pod něj následující kluby:

Carreau Brno
PC LEAP
PLUK Jablonec
POP Praha
SKP Hranice VI.-Valšovice
SOP HRODE Krumsín

Pokud i Vy sdílíte tento názor, můžete také připojit svůj podpis k této výzvě zde: http://www.petice24.com/oteveny_dopis_vv_apek_a_miroslavu_peoutovi
 

Tomáš Michálek

Carreau Brno

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

Osobní profil Ajlan | 02.06.2016 15:40
Také mám osobní názor: V Kolové jsem byla až do začátku semifinále, takže jsem část incidentů zaznamenala. Nevím jestli tento způsob boje proti stávajícím praktikám může být efektivní, ale může být alespoň hlasitým ne podobným excesům. Nesdílím Tomášův optimismus a víru, že naše výkonné orgány budou bezezbytku konat jak mají. Myšlenka, že předseda rozhodčích sám sebe příkladně potrestá, nebo že výkonný výbor bude apelovat na odstoupení z funkce předsedy komise mládeže, to je sci-fi. Proto alespoň sama za sebe podepíšu tento otevřený dopis. Jak se k věci postavime oficiálně jako klub, je věc jiná. V takových případech by měl rozhodnout názor většiny a v náročných přípravách na víkendový pétanque maraton nevidím časový prostor. Navrhuji nechme si vše projít hlavou a prrobereme to po víkendu.
Osobní profil Scotty | 02.06.2016 14:51
Zde můj osobní názor na věc : Na turnaji MČR dvojic jsem nebyl. Z tohoto důvodu nemám na věc osobní názor, chci však věřit, že věc bude projednána. Máme na turnajích delegáty ČAPEK, máme disciplinární komisi, máme STK s novým plánem hodnocení turnajů. Na FZK a dále na školení pořadatelů jsem byl informován kam chceme pétanque v České Republice dostat. Osobně jsem na FZK vystoupil s tím, že se těším na první případ až se ukáže, že neumíme jen vymýšlet pravidla, ale také je důsledně prosazovat. Zatím bych chtěl věřit, že ČAPEK má mnoho cest jak se k tomuto postavit a věřím v kvalitní práci VV a STK. Tomáš Piller

Kalendář akcí

« 04 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery